Jornada a Alimentària

PER PRIMERA VEGADA L’ENGINYERIA DE LA MÀ D’ALIMENTÀRIA

Què aporta l’enginyeria al sector?

Jornada sobre les “Innovacions de l’enginyeria a la cadena d’alimentació”

Inec jornada Alimentaria
INEC Jornada Alimentaria, publica “La Vanguardia”

 

Enginyeria Alimentació Alimentaria Hub

La  Jornada “Innovacions de l’enginyeria a la cadena d’alimentació”, organitzada per l’Institut d’Enginyers de Catalunya i celebrada en el marc d’Alimentària Hubel 31 de març  ha posat de manifest les aportacions de l’enginyeria en les transformacions d’un sector referent i clau per l’economia, com és l’alimentació.

Amb l’intervenció de Santiago Bellmunt (PepsiCo), Manel Nesweda (Fuji Seal Iberia), Daniel Oliach (Centre Tecnològic Forestal de Catalunya) i Daniel Tarragó ( Sistemes Electrònics Progrès), moderats per Pere Gaviria ( Valor Afegit- TV3), els diferents ponents han coincidit en que la innovació i la diferenciació és una de les claus que aporta valor als productes que consumim.

Després de la presentació de cadascun dels ponents per part de Pere Gaviria, Santiago Bellmunt, ha subratllat que la innovació ha de comportar valor afegit i resultats amb responsabilitat. Com a “innovador internacional”, lidera un equip de 55 persones de 17 nacionalitats diferents  i ha destacat la importància “d’entendre al consumidor dels diferents països  per desenvolupar i adaptar productes que responguin a les seves necessitats aportant-els-hi un valor afegit per el que et compren a tu i no als altres”

Per la seva banda, Manel Nesweda, ha assenyalat la importància del packaging en la diferenciació d’un producte. Noves formes, com per exemple, envasos – joguina o la reutilització dels envasos són tendències punteres a Europa, que estem adoptant al nostre país.  Com a membre de la Comissió de Packaging del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya ha assenyalat que “La Comissió exerceix  una vigilància tecnològica sobre les innovacions en tots els elements relacionats amb el packaging: films, tintes, propietats, tipus d’envasos,etc.”

 David Oliach, ha indicat com l’enginyeria forestal, ha contribuït a que un producte silvestre com la tòfona negra (Tuber melanosporum) que la trobem als nostres boscos, es pugui “domesticar” i per tant cultivar i produir en camps de conreu mitjançant la plantació de plançons prèviament inoculats en vivers especialitzats amb inòcul esporal del fong desitjat “L’enginyeria forestal també ha contribuït ha mantenir la producció de tòfona silvestre en zones forestals mitjançant una silvicultura orientada a la producció de tòfones”.

D’altra banda, les darreres tecnologies emergents i capdavanteres són imprescindible per tal d’optimitzar els recursos hídrics i d’altres nutrients de la manera més eficient possible, com ha explicat Daniel Tarragó amb la fertirrigació de precisió, de Sistemes Electrònic Progrés, que “estan desenvolupant  equips molt versàtils, amb nombroses prestacions i fàcilment escalables” imprescindibles per conèixer les necessites hídriques d’una planta.

L’acte de inauguració ha estat a càrrec de Carles Martín, president de l’INEC, que ha destacat les aportacions de l’enginyeria a aquest i d’altres sectors, així com la importància d’obrir espais de coneixement transversals.  Conxita Villar, enginyera agrònoma de la Junta del Col·legi d’Agrònoms,  en l’acte de cloenda ha assenyalat  que l’enginyeria és innovació i solució de problemes que afavoreixen entre d’altres, també la indústria alimentària.