Edició 2020 online: La cita anual de l’Enginyeria
Per primer cop online, la 9ª. edició d’iGenium, els dimecres 28 d’octubre i 4 i 11 de novembre, presenta projectes enfocats a la capacitat de reacció que té l’enginyeria, al rellançament econòmic i als nous models de desenvolupament, provocats per la pandèmia, i que representen una contribució de valor per a la societat.
Presentació a càrrec de Ricard Granados, president de l’Institut d’Enginyers de Catalunya
Nous desenvolupaments innovadors del sector aeroportuari en la indústria aeronàutica
Alejandro Ibrahim. Director de l’Aeroport de Teruel.
El centre més gran aeroportuari d’estacionament i manteniment d’aeronaus d’Europa en els seus 8 anys operatius amb capacitat a més en innovació, servei medicalitzat, escoles de vol, reciclatge, drons, aviació, treballs aeris i proves de motors coet.
L’actual situació econòmica i impacte en el mercat de Capitals
Bas Fransen. Director de l’Àrea de Mercat de Capitals, Caixa d’Enginyers.
El primer submergible de profunditat il·limitada: Triton 36,000/2 ‘Limiting Factor’
Héctor Salvador. Director de Triton Submarines.
Triton Submarines ha desenvolupat el primer submergible tripulat certificat per DNV-GL per a operar a una profunditat il·limitada. Amb ell, s’ha pogut dur a terme la primera expedició de la història al punt més profund de cadascun dels cinc oceans. Un 30% es va desenvolupar a Espanya.
CovidWarriors: El poder d’interconnectar la intel·ligència humana en la lluita contra la Covid-19.
Montse Guàrdia i Andreu Veà
COVIDWarriors és una associació sense ànim de lucre formada per voluntaris professionals, alts directius i mecenes, de tots els àmbits, units en la lluita contra la COVID-19 amb 3 objectius: Sumar voluntariat, connectar i accelerar.
Renfe davant el nou paradigma de la mobilitat (Renfe as a Service)
Sonia Segade. Enginyera Industrial.
Dins del Pla Estratègic de Renfe Operadora, el projecte RaaS suposa que, sense deixar de ser l’operador ferroviari de referència, Renfe creï una plataforma intermodal de Mobilitat com a Servei (MaaS) per a convertir-se en Operador Integral de Mobilitat.
Enginyers Agrònoms: preparats per la propera revolució agrària.
Anna Palli. Enginyera Agrònoma.
Presentació sobre els desafiaments que han d’encarar els actuals sistemes alimentaris i el paper que pot tenir la nostra professió per ajudar a materialitzar les oportunitats que el coneixement i les noves tecnologies ens proporcionaran de cares a fer possible la seva transformació sostenible.
Reptes i Oportunitats de la transferència tecnològica al sector forestal.
Ester Blanco. Enginyera de Forest.
FBS, Forest Bioengineering Solutions (spin off del CTFC), té per missió valoritzar el coneixement generat i transferir-lo al mercat en forma de nous productes i serveis de qualitat lligats a l’expertesa dels equips tècnic-científics de la institució.
Identificar quins són els reptes i les oportunitats tecnològiques més rellevants, així com reflexionar sobre el paper de la transferència tecnològica al sector forestal són elements que contribuiran a fer créixer les empreses amb valors de sostenibilitat ambiental i social, connectant cadenes de valor de bioproductes, tot enfortint el binomi ciència-innovació.
Rewilding Barcelona
Sergio Carratalà. Enginyer de Camins.
Sergio Carratalá, responsable de l’Estudi MataAlta, presenta “Rewilding Barcelona”, assilvestrar espais públics que han deixat de ser-ho per l’acció constructiva de l’ésser humà. La renaturalització i les solucions basades en la natura com eina estratègica per aconseguir ciutats saludables i resilients davant la crisi climàtica. El paisatge com una eina per redefinir la ciutat, on tot espai públic i privat pot convertir-se en infraestructura verda, respectuosa amb el medi ambient i el territori.
Resposta al repte de la nova economia: assegurar l’eficiència energètica.
Andreu Mingote. Director Tècnic en Serpreco (Grup Mútua dels Enginyers).
La Mútua dels Enginyers ha desenvolupat un producte pioner i exclusiu conjuntament amb els líders mundials de reassegurança i mediació: l’assegurança d’Eficiència Energètica. Amb aquesta assegurança es garanteix el compliment de l’estalvi energètic promès per l’empresa de serveis energètics. A més de la garantia d’execució, l’assegurança d’Eficiència Energètica afavoreix el finançament, ja que amb un contracte garantit, el finançador té la tranquil·litat que no tindrà insolvències econòmiques amb el valor afegit de poder finançar en condicions més favorables un projecte que tingui risc de no arribar a bon port.
Aprenent de la natura i els seus valors.
Jorge Mercader. Enginyer de Forests.
La natura és canvi constant, i sempre se’n surt. Ara ens toca a nosaltres, els enginyers aprendre de la natura i els seus valors per ser més productius, eficients i innovadors.
Sostenibilitat, cooperació, resiliència, paciència… valors que ens porten cap a un món millor. Vols formar part?
Projecte de Barco de pesca local, totalment elèctric
Raúl Gonzalo. Naval Architect. Bravo Yacht Design Group.
Marc Barceló. Enginyer Industrial. CEO and Founder Volta Motorbikes
Dins de les mesures d’eficiència energètica i mitigació del canvi climàtic s’ha presentat el Projecte d’una embarcació de pesca de 8 metres d’eslora amb propulsió totalment elèctrica. Tant per als seus desplaçaments, com per a les labors de pesca. Aquest projecte està obert a tota la flota Catalana de pesca local.
Com la natura pot contribuir a resoldre problemes socials del segle XXI?
Mireia Pecurul Botines. Enginyera de Forests.
En el camp de la governança forestal i el benestar humà, s’ha dedicat a activitats de recerca i treball en xarxa a Europa i el Regne Unit. Especialment, va ser gràcies a la participació en el projecte europeu COST E39 que va desenvolupar un fort interès per entendre els beneficis per a la salut dels boscos. Ha avaluat com intervencions que porten persones a entorns naturals podrien canviar la sensació de benestar i de comportament. Aquestes avaluacions poden proporcionar orientacions sobre eines i mecanismes adequats per a la promoció de la salut basada en la natura. En el marc d’un projecte de la UE (SIMRA), va desenvolupar investigacions d’acció que impliquessin grups d’interès locals en la configuració de la salut comunitària mitjançant programes d’acció. Aquests programes d’acció se centren a millorar les habilitats per a la vida mitjançant activitats que es poden aprendre als boscos.